Osteopathie

Osteopathie bij schouder- en rugklachten, hoofdpijn, maag- en darmklachten, langdurige blessures.

Osteopathie is een manuele behandelwijze die zich voornamelijk richt op de beweging van het lichaam. Dit betekent dat een osteopaat het lichaam onderzoekt en behandelt met zijn handen zonder hulp van apparaten.

Je kunt het lichaam zien als een goed geoliede machine. Net als bij een machine is het belangrijk dat alle onderdelen, zowel botten als spieren maar ook organen, goed functioneren en samenwerken. Is er een onbalans in het lichaam dan kunnen er problemen/klachten ontstaan in het lichaam. Alle onderdelen van het lichaam moeten goed kunnen bewegen om het lichaam goed zijn werk te laten doen. Verlies van beweeglijkheid kan door allerlei oorzaken ontstaan, zoals ontstekingen, botbreuken, operaties etc.

De doelstelling van een osteopaat is om op onderzoek te gaan naar de onderliggende oorzaak van de klacht van de patiënt. De oorzaak kan liggen ter plaatse van de klacht zelf maar kan ook ergens anders in het lichaam. Alle onderdeeltjes in het menselijk lichaam zijn met elkaar verbonden door bot, spieren, bindweefsel, zenuwen, lymfe en bloedvaten en zo kan een blokkade in de rug leiden tot klachten in de rug maar zelfs ook de knie, heup of voet.

De osteopaat behandelt in eerste instantie dan ook de oorzaak en niet de symptomen van de patiënt. Binnen de osteopathie gaat men opzoek naar de pijnuitlokkende structuur en zoekt door middel van het lichamelijk onderzoek naar de oorzaak van de pijn of ongemak.