Osteopathie bij Baby's

Huilen, krampjes, voorkeurshouding

Een huilende baby, waar komt dat door en wat kan de osteopaat daar mee?

Geboren worden is voor baby’s best een hele gebeurtenis. Vanuit de warme veilige buik van de moeder wordt het kindje met harde kracht naar buiten geperst. Dit laatste stukje gaat niet altijd vanzelf maar vaak wordt er geholpen met een zuignap, tang of druk op de buik van de moeder.

Nekje en hoofdje van het kindje krijgen daarmee heel wat te verduren. Het kan zijn dat door deze rare bewegingen en krachten het nekje van de baby pijn doet. Je ziet dan dat het kindje in voorkeurshouding gaat liggen. Net als bij volwassenen ligt het kind in de meest prettig houding waarbij de spieren het meest ontspannen zijn. De houding die niet prettig is wordt vermeden door een baby, hoe jong ook.

Als deze voorkeurshouding niet behandeld wordt is de kans aanwezig dat de schedel afvlakt of vervormt door dat het kindje altijd op het zelfde deel ligt van het achterhoofd. Voor de ontwikkeling van de hersenen en de uiteindelijke volwassen schedel is het zeer belangrijk dat de schedel goed gelijkmatig kan groeien.  Hiervoor is het dus belangrijk dat het nekje goed beweegt.

De osteopaat behandelt dit door middel van zachte, veilige technieken aan het hoofdje en nekje. De osteopaat zal uw baby nooit manipuleren of harde technieken gebruiken.

Ook voor de buik is een goede beweeglijkheid van de nek van belang. Uit de nek komen namelijk de zenuwen die naar de buik en het middenrif lopen. Wanneer de nek niet goed beweegt kunnen die zenuwen minder goed invloed uitoefenen op de buik en middenrif. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld buikkrampjes ontstaan. Het middenrif moet immers goed kunnen aanspannen om te helpen bij de vertering en bij het persen.

Huilt uw kindje veel of heeft u het idee dat uw kindje pijn heeft. De oorzaak ligt waarschijnlijk in de buik of nek. Een baby kan natuurlijk niet aangeven waar het pijn doet maar door onderzoek met de handen naar beweeglijkheid merk je heel gauw waar het probleem bij een baby zit.

Via onderstaande link komt u op een onderzoek naar het effect van osteopatische behandeling bij voorkeurshouding.

http://www.osteopathiebijkinderen.com/documents/2006_Infantileposturalasymmetryandosteopathictreatmentarandomizedtherapeutictrial.pdf