Elke dag weer knallende koppijn?

Hoofdpijn kan enorm je dag verpesten. Je concentratie vermogen wordt er minder van, je bent wat prikkelbaarder en je sociale leven kan er ook enorm door verpest worden.

Migraine is weer een hele andere vorm van hoofdpijn. Deze hoofdpijn gaat vaak gepaard met andere klachten zoals concentratie verlies, niet tegen licht kunnen, kloppende hoofdpijn en misselijkheid.

Migraine wordt vaak veroorzaak door een overprikkeling ter hoogte van de hersenstam die in het achterhoofd ligt. De nervus vagus is een van onze hersenzenuwen die uit de hersenstam komt en stuurt onze organen aan en regelt hier wanneer ze wel of juist niet moeten verteren. Deze zenuw kan overprikkelt raken als organen niet goed bewegen of juist overbelast zijn. Denk maar eens aan een ophoping van afvalstoffen door het niet goed afbreken van hormonen bij vrouwen. Deze afvalstoffen hopen op in de lever en de lever wordt zo overprikkelt. Als de lever overprikkelt wordt dan geeft hij dit door aan de nervus vagus die het op zijn beurt weer doorgeeft aan de nek en de hersenstam.

Dit is ook de reden waarom er zo veel vrouwen zijn die de zogenaamde hormonale hoofdpijn hebben. Heb jij ook altijd gehoord dat hier niets aan te doen? Natuurlijk wel! Door te zorgen dat de lever goed beweegt ten opzichte van het midden rif en dat de doorbloeding naar de lever optimaal is help je de lever heel erg mee met het afbreken van afvalstoffen en heb je dus minder overprikkeling van die hersenzenuw en de hersenstam.

Andere regionen die belangrijk zijn om te checken zijn de bovenrug, schouder en  het bekken. Laatst had ik nog een patiënt waarvan de migraine aanvallen bijna dagelijks waren waardoor ze langzaamaan bijna niets meer kon. Werken ging niet meer. Het sociale leven werd steeds minder en zelfs de zorg voor de kinderen was moeilijk. Na het onderzoek bleek dat haar bekken helemaal vast zat. Dit zorgde voor spanning in de rug die helemaal naar haar nek trok. Ik ben dan ook gestart met de behandeling van het bekken. Na 2 behandelingen was haar bekken weer soepel en werd haar migraine al minder. Na elke behandeling werd haar lichaam fitter en bleef de migraine langer weg! Hoe is dit dan te verklaren? Ons ruggenmerg is de verbindende factor in dit verhaal. Die loopt van schedel tot in de lage rug maar zit vast met peesjes tot aan het stuitje. Zit het bekken vast dan kan het ruggenmerg niet goed flossen door de wervelkolom en trekt het helemaal door tot aan de schedel en zorgt zo voor hoofdpijn of voor migraine.

Het is dus niet alleen belangrijk om de nek los te maken maar ook alle invloeden uit de rest van het lichaam. De kracht van osteopathie is dat het verder zoekt dan de pijnlijke plek en zo heel effectief de klacht aan pakt!